5 lépés a lábszag ellen

Nagyon kellemetlen helyzeteket tud teremteni, ha lábszagunk van, ez az ártalmatlan jelenség sok ember életét megkeseríti. A lábszag kialakulását azoknak a baktériumoknak köszönhetjük, amelyek a lábfej izzadásának következményeként elszaporodnak.

A jó hír, hogy odafigyeléssel és gondoskodással megszüntethető a lábszag!

Íme, pár módszer, amely hatásos lehet. Van, amelyik gyorsan hat, de van, aminek pár hét szükséges ahhoz, hogy a hatását kifejtse. A rendszeres ápolás a legfontosabb a lábszag megszüntetésében.

1. Lábfürdők

A szódabikarbóna a normális szintre hozza az izzadság pH-értékét, csökkenti a bőrön fellelhető baktériumok számát, és megszünteti a kellemetlen szagokat. Tegyünk 3-4 evőkanál szódabikarbónát négy liter langyos vízhez, és áztassuk minden este ebben a lábunkat kb. 20 percig.

fekete teában található savak is segítenek elpusztítani a rossz szagokért okolható baktériumokat. A tea pórusösszehúzó hatása miatt a lábunk is kevesebbet izzad. Erős egy fekete teát hígítsunk fel vízzel, amibe aztán áztassuk a lábunkat legalább 20 percig. Hasonló hatása van a zsályás lábfürdőnek is.

Az ecet, főleg az almaecet is igen hatékony a baktériumok megölésében. Készítsünk lábfürdőt egy adag almaecetből és 6 adag meleg vízből. Áztassuk ebbe a keverékbe a lábunkat 15 percig, majd alaposan mossuk meg a lábunkat szappanos vízzel.

  2. Lábápolás

   A lábszag az elhanyagolt lábhigiénia miatt is kialakulhat: a bőrkeményedés a baktériumok számának növekedését is elősegítheti, ezért fontos a rendszeres lábápolás. Jó ötlet összekötni a fenti lábfürdőket egy habköves, sarokcsiszolós, bőrradírozós kezeléssel is, hetente egyszer.

    3. Lábbelik

     A cipőben hosszú ideig elélnek a mikroorganizmusok, ezért ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint cserélgessük a cipőinket, hogy legalább egy napot „pihenjen” a cipőnk. Tartsuk a lábbeliket világos, jól szellőző helyen.  Sok szakértő szerint a minőségi cipők jelentenek hosszú távú megoldást a lábszag ellen.

      4. Mielőtt belebújunk a cipőbe

       Szórjunk a lábfejünkre hintőport a zokni és a cipő felvétele előtt. Kaphatók lábdezodorok is, de a hónaljra alkalmazott dezodor is megakadályozhatja a láb izzadását. Fújjuk vagy kenjük a lábfejre az illatszert, ezután vegyük fel a zoknit, harisnyát. Köztudott, hogy a lábfej a pamut zokniban könnyebben „lélegzik”, mint a műszálasban, ha lehetőség van rá, ilyet hordjunk. Ha szükséges, legyen nálunk cserezokni, amit alkalomadtán átvehetünk.

        5. Viselés után

         Amikor levesszük a cipőnket, több dolgot is használhatunk, amely magába szívja a nedvességet és közömbösíti a szagokat. Tehetünk a lábbelibe például cédrusforgáccsal töltött tasakot, vagy vásárolhatunk zeolitot tartalmazó tasakot is. Furcsának tűnhet, de macskaalmot is használhatunk a szagtalanításra és a nedvesség felszívására: töltsünk meg harmadáig egy régi zoknit és tegyük a lábbelibe.

         Érdemes kivehető talpbetétet használni, amit viselés után ki tudunk tenni száradni és időközönként ki tudjuk mosni.         Legutóbbi cikkek

         Sokak számára minden munkanap úgy telik, hogy órákon keresztül ácsorognak

         tovább
         Házi praktikák lábfájás ellen

         Házi praktikák lábfájás ellen

         Naponta átlagosan 8-10 ezer lépést teszünk meg, nem csoda hát, hogy a lábf

         tovább