Így lehet Ön is büszke szép lábfejére!

Lábfejünket folyamatos terhelésnek tesszük ki naponta, mégis sokszor megfeledkezünk róla, ha testápolásra vagy kényeztető eljárásokra kerül a sor. Évszaktól függetlenül fontos, hogy lábfejünk és lábkörmünk jó állapotban legyen, de a nyár beköszöntével, amikor előkerülnek a szandálok, papucsok, még jobban előtérbe kerül a lábfej. Nem elég egy szép, új szandált, papucsot beszerezni, fordítsunk figyelmet arra is, hogy körmünk és lábfejünk megfelelő ápoltságú legyen a tökéletes összhatás érdekében!

Mit kell tudni a körömről?

A köröm mindenkinél változó mértékben növekszik, de általánosságban mégis elmondható, hogy naponta 0,1 mm-t nő. Kinézete a szervezet egészségi állapotára is utalhat, érdemes figyelni rá, mert a betegségek a körmeinken is nyomot hagynak.

Vitaminhiányra utalhat, ha a köröm fénytelen és töredezett. A barázdák, fehér csíkok megjelenése a szervezet fehérje-, kalcium- vagy magnézium hiányát mutathatja, míg a hosszanti berepedezések hormonzavarra vezethetők vissza. Ha túl kemény a köröm, elképzelhető, hogy az illető pajzsmirigy-túltengésben szenved.

Hogyan lesz egészséges a köröm

Ha helyesen táplálkozunk, azt körmünk is meghálálja. Juttassunk a szervezetünkben megfelelő mennyiségű A-, E- és B-vitamint, fehérjét és vasat. Ezt úgy érhetjük el, ha rendszeresen fogyasztunk répát, brokkolit, kukoricát, tojást, tejtermékeket, narancsot, stb.

A lábköröm ápolásának szabályai

Hosszúság

A lábkörmök esetében nem túl esztétikus, ha hosszúra hagyjuk őket nőni. Fontos a lábköröm hosszúsága illetve rövidsége, hiszen az sem jó, ha túlságosan rövidre vágjuk, mert az körömágy-gyulladást okozhat. A körömágyat védje nagyjából fél milliméteres köröm.

Benövés elkerülése

Még egy fontos szabály, amire oda kell figyelni: ne vágjuk be a köröm szélét, tartsuk meg a szögletes formáját. Ha a köröm sarkát túlzottan kivágjuk, az a növekedéssel együtt szúrni kezdi a köröm melletti szöveteket, és ez hamarosan fájdalmas gyulladással járhat. Figyelni kell rá, hogy úgy vágjuk a lábkörmöt, hogy a két sarka kiálljon, tehát csak annyira vágjuk rövidre a széleket, hogy az alatta levő bőrön túlérjen, ne nőhessen a bőrbe.

Reszelés

Ha reszelőt is használunk a lábköröm vágása után, figyeljünk arra, hogy mindig csak egy irányba reszeljük a körmöt, mert így nem lesz érdes. Az ollót, reszelőt használat után mindig töröljük meg és tartsuk száraz helyen a következő használatig. Ajánlott, hogy mindenkinek legyen saját ollója, reszelője, hogy elkerüljük az esetleges fertőzések továbbadását.

 

Lakkozás

Nagyon népszerű a lábkörmök lakkozása, mert egy jól eltalált szín kiemeli a lábfej szépségét. Jó tudni, hogy bár a lakk az egészséges körmökre nem ártalmas, hetente ajánlott lemosni. Kerüljük az aceton tartalmú lemosókat, mert erős zsírtalanító hatásuk van. Mivel az évek előrehaladtával a lábkörmök egyre töredezettebbek lesznek, az aceton ezért is kerülendő. Vezető divat-tanácsadók hangsúlyozzák, hogy a kéz- és lábkörmök színe lehetőleg mindig egyezzen egymással.

További ápolási tippek

Nyáron érdemes naptejjel bekenni a lábfejet, hiszen a szandálban, papucsban közvetlen napfény éri, védeni kell. Tanácsos körömápoló krémeket is használni, hogy a köröm egészséges minőségét minél tovább fenntartsuk. Ha a lábápolás a hetünk rendszeres programjává válik, mindig szép, ápolt és egészséges lábunk lesz, amit büszkén mutogathatunk nyáron!Legutóbbi cikkek

Sokak számára minden munkanap úgy telik, hogy órákon keresztül ácsorognak

tovább
Házi praktikák lábfájás ellen

Házi praktikák lábfájás ellen

Naponta átlagosan 8-10 ezer lépést teszünk meg, nem csoda hát, hogy a lábf

tovább