A talpfájás okai és a probléma megszüntetése

Talpunkat nap mint nap jelentős terhelésnek tesszük ki. Bár a teherviselésbe besegít neki a bokánk, térdünk és gerincünk is, a sok járástól, állástól éles fájdalmat érezhetünk talpunkban.

Azonban mielőtt mindenféle kezelésnek vetnénk alá talpunkat, derítsük ki, mi is a fájdalom oka.

Sok járásnak talpi íngyulladás a vége

Ha a munkánk, életvitelünk miatt sokat vagyunk talpon, napi több kilométert is lesétálunk, akkor idővel megnő a kockázata a talpi fascia gyulladásának.

A talp fascia nem más, mint egy olyan vastag ín, amely a sarokcsonttól a lábujjakig vezet. Ha ez az ín gyakran van megfeszítve, akkor begyulladhat. Ez pedig egyenes út a talpfájás kialakulásához.

Ha napjainkat egy kényelmetlen cipőben töltjük, akkor a fascia az ín megfeszítésével kompenzálja talpunk nem megfelelő elhelyezkedését.

Mi a megoldás?

Olyan cipőt válasszunk munkára, amelynek talpkiképzése megfelelő pozícióban tartja a lábfejet. Ilyenkor ugyanis a fascia ínnek nem kell állandóan megfeszülnie, így pedig a gyulladás kialakulásának esélye is nagymértékben csökken, és a talpfájás először enyhül, majd teljesen meg is szűnhet.

A Berkemann Daria lábbelijében is egy olyan anatómiai talpbetét van, amely testünk súlyát egyenletesen osztja el a talpunkon.

Paradoxon: ha egész napunkat egy irodai székben töltjük, a talpfájás akkor is jelentkezhet

Ennek oka, hogy a saroknál lévő izmok a kevés terhelés miatt nincsenek edzésben. Így, mikor felhúzunk egy kényelmetlen cipőt a lábunkra, melyben a testsúly nagy része a sarokra jut, akkor az ott lévő izmokat extra terhelés éri. Az izmok ilyenkor nem tehetnek mást, mint segítséget kérnek a lábfejben lévő szalagoktól, kötőszöveti elemektől.

Csakhogy nekik nem ez a feladatuk, így aztán könnyen meg is sérülnek.

 

A sarok-és talpfájás is ugyanúgy szüntethető meg

Akár egész nap talpon vagyunk, akár egy irodai székben töltjük a nap nagy részét, ha talpunkról levesszük az egész napi, sarkunkról a hirtelen extra terhet, akkor az nagyban megkönnyíti majd a mindennapjainkat.

Felnőttkorban erre megoldás a lúdtalpbetét vagy anatómiai talpbetét, amely minden Berkemann lábbeliben, papucsban, cipőben megtalálható. Ahogyan a Daria lábbelinkben is, amely a talpfájás ellen harcolók nagy kedvence.

Ez az anatómiai talpbetét lesz az, ami segít egyenletesen elosztani a talpon azt a terhelést, amit testünk súlya okoz.

Természetesen vannak olyan esetek, mikor egy anatómiai talpbetét csak azt tudja megakadályozni, hogy a probléma ne súlyosbodjon. Ilyenkor a talpbetét használata mellett szükség lehet fizioterápiára, nagyon súlyos esetekben műtéti beavatkozásra.

Fontos, hogy a talpbetétet a beavatkozás után is használjuk, hiszen a probléma újra elő fog jönni, ha talpunkat ismét túlterheljük.

 Legutóbbi cikkek

Sokak számára minden munkanap úgy telik, hogy órákon keresztül ácsorognak

tovább
Házi praktikák lábfájás ellen

Házi praktikák lábfájás ellen

Naponta átlagosan 8-10 ezer lépést teszünk meg, nem csoda hát, hogy a lábf

tovább