Vége a nyárnak, jön a talpfájások időszaka

A bajok kiindulópontja jó eséllyel a sarkunk

A sarkunknál, pontosabban a sarokcsontnál találunk úgynevezett tapadó lágyrészeket, amelyek a vékonytalpú papucsokban megtett hosszú kilométereknek köszönhetően könnyedén begyulladhatnak.

„Ezt értem, de vannak hosszútávfutók, akiknek nincs semmi baja a talpukkal, a sarkukkal.”

A mi talpunkkal, sarkunkkal azért lehet baj, mert egész évben mozgásszegény életmódot folytatunk, ellenben egy futóval. Beülünk az irodai székbe, otthon a kanapéba, nem megfelelő cipőben töltjük a napunkat, és az izmok, amelyeknek egyik feladata, hogy megtartsák testünket, már nem elegendőek egyedül erre a küldetésre, és ilyenkor testünk egyéb részei (szalagok, kötőszöveti elemek) is besegítenek. Csakhogy nekik nem ez a feladatuk, így aztán könnyen meg is sérülnek.

A betontömb esete a deszkával

Úgy kell ezt elképzelni, mintha egy 500 kilós betonlapot egy fa deszkával próbálnánk megtartani. A deszka ugyanúgy elkezd megrepedni, ahogy a sarokcsont csonthártyája begyulladni.

A gyulladás aztán hozza magával a fájdalmat, majd később akár meszesedést is, ami pedig egy új csont képződését eredményezi. Ezt hívjuk sarokcsontsarkantyúnak. Ez pedig se nem túl kényelmes, se nem túl ízléses.

Mi akkor a megoldás a sarokfájdalomra?

Azt már tudjuk, hogy a talpi lemezünk van túlterhelve. Innen indult minden fájdalom. Ha ezt a lemezt sikerül tehermentesíteni, akkor idővel a fájdalom is enyhül. Maradva a deszkás példánál: ha az 500 kilós betontömb alá beteszünk egy acél oszlopot is, akkor a deszkát megjavítva, újra erőssé tehetjük, és levehetjük róla a terhelést.

Felnőttkorban erre megoldás a lúdtalpbetét vagy anatómiai talpbetét, amely minden Berkemann lábbeliben, papucsban, cipőben megtalálható. Ez az anatómiai talpbetét lesz tehát a mi acél oszlopunk, ami segít elosztani a talp számára azt a terhelést, amelyet testünk súlya okoz.

Természetesen vannak olyan esetek, mikor egy anatómiai talpbetét csak azt tudja megakadályozni, hogy a probléma ne súlyosbodjon. Ilyenkor a talpbetét használata mellett szükség lehet fizioterápiára, nagyon súlyos esetekben műtéti beavatkozásra.

Fontos, hogy a talpbetétet a beavatkozás után is használjuk, hiszen a probléma újra elő fog jönni, ha talpunkat ismét túlterheljük.Legutóbbi cikkek

Sokak számára minden munkanap úgy telik, hogy órákon keresztül ácsorognak

tovább
Házi praktikák lábfájás ellen

Házi praktikák lábfájás ellen

Naponta átlagosan 8-10 ezer lépést teszünk meg, nem csoda hát, hogy a lábf

tovább